Pages

Tuesday, December 30, 2008

saje2 jalan2=)






hehehe...
3 hari berturut-turut ke KB...ak sebenarnya nk cari kasut utk sukan ble dah masuk semula maktab..cite2 bkan calang2 skrang ni..org beli kasut kat al-ikhsan kte pon nak jugak...mane bleh..!!ak tengok kat ikhsan tue harga duk men atas drpd RM 80 ke ats je...huh, xlawan setare tue...!!!bersama payek n pok loh .KFC sekali!!haha, jarang2 sekali balik kna belanje lah KApten LOh...hahaha..1st day...mision failed ..xjumpe2..ari kedua pon sambil2 nk cri UOX utk adk aku bersama along, che yie , n che ct, sambil2 cari kasut, xberjaya jgak...
HARI KEJAYAAN..!!(3rd Day)

hahaha...berpakaian mmang xprepare pon...macam nak pi alih lembuku saje.pakai kasut bot.haha.guraw je..amek motor terus ke KB...hujan lebat otw seolah2 memahami hasrtku yang menggunung tue...akhirnye berjayalah ak mebeli kasut sukanku..hrap tahan lame la.orang kat dah masuk Tahun 1 makin lasak ckit..BIG lah...hahaha

BBQ....
haha..melucukan..on da spot punye plan....walaupun 5 orang je, ttap jalan lah!!mat ijat, pok loh, jaha, payek, n ak sendiri...berbaralah ayam2 dibakar shabat2ku itu...ombak yang begitu ganas di kala malam dengan angin kuat hari menyebabkan terasa indahnye berbabique di waktu malam,...hahaha

jika hari ini, kamu seorang doktor yang cbuk melakukan pembedahan,
jika hari ini kamu seorang tentera yang gah mempertahankan negara,
jika hari ini kamu seorang akauntan yang mengawal ekonomi negara,
jika hari kamu seorang pakar komputer yang begitu arif dengan teknologi...
semuanye berasal dari jasa seorang guru di kg kemudi bchok,kelate...cg didiey tua..hahahahahah..

marah btol2 my bestfren ble ak bagi sajak tue!!! kenyataan yang xbleh dnafikan..haha

alhamdulillah...

nothing to say...Thanks Allah...!!infinity of happiness...!

Thursday, December 25, 2008

ayam vs itik....


Hadiah Terbaik :
Kepada kawan - Kesetiaan
Kepada musuh - Kemaafan
Kepada ketua - Khidmat
Kepada yang muda - Contoh terbaik
Kepada yang tua - Hargai budi mereka dan kesetiaan.
Kepada pasangan - Cinta dan ketaatan
Kepada manusia - Kebebasan

epi n sad 2008



=)

-cita2 angoh ke oversea akhirnya tercapai dgan kuasamu ya Allah..
-pok yan berada di depan maktabku which is ASiS....=)
-Cik Ct berjaya dgan UPSR nya...
-kata2 penjahit kasut kpda angoh..hahaha.
-lwak2 yg keterlaluan wan fader
-juara debat kat maktab..walaupun keseluruhan membaca teks..hahaha
-menonton TV program Ramdahan menggunakan laptop nan...
-permainan alat music tradisional(23-29.11.08)..epi walaupun kdang2 xthu --ape nak buat..haha
-barbique bersama bdak klatam maktabku di kala msim cuti...
-trip ke Sg. Chongkak n Gunong Dato(Siri 1);biarpun tdak dapat menwan pncak...
-i bought my new laptop, Compaq Presario 3713 AU..=(
-reunion 5 Sn 1 2008 n 3A1 2004...
Koir Merdeka seminggu di Putrajaya..
=(
- cdey2 n agak keketaran, awal tahun yang menyedihkan..terpaksa repeat 1 paper math...
- laptopku 'dipinjam' orang...(kudoakan agar peminjam tue memulangkan semula n terbuka pintu hatinya)
-Fahmi Naka(maktabmate), terpaksa meninggalkan maktab...

sedih2 tue xde la sangat ak ni....!!suke je keje ak.duk sorang2 pon tersengih..bace msej tersengih n ketawa berguling2..mrh kdang2..xde la sampai nk bakar lembu ak tue...bmbang kerap jgak..mmang ak ni hormon adrenalina bnyak sngat .(jgn marah cg science, blsah je ni), so Thank U Allah..hambaMu ini mengharapkan agar 2009 ini bermula dengan penuh kesederahanaan dan penuh kesyukuran....jauh sekali daripda mengharapkan agar ujian mahupun dugaan menimpa diriku yang kerdil ini...sesungguhnya, nikmatMu melebihi dari apa yang kuperlukan...!!sssssssss

Tuesday, December 23, 2008

dragon ball....

rasulullah pernah bersabda,

Cintailah sesuatu itu sekadar sahaja, berkemungkinan ia akan menjadi kebencianmu suatu ketika,
Bencilah sesuatu itu sekadar sahaja, berkemungkinan ia akan menjadi kecintaanmu pada suatu ketika...

hehehe..pengakuan..

nan si roomate suruh tulis, tulis je la....bace je nan..jgn ketawa sdah!!
7 Fakta tentang saya...

1. nama:Mohamad Taqiyuddin B Ahmad Fikri.
2. d.o.b: 1 september 1989
3.p.o.b: hospital kubang kerian, wad brape, xingat.
4.h/P no:013-3705203(HOTLINE!!)
5.e-mail: antizionismipt_1989@yahoo.com.my & didiey_1989@yahoo.com.my
6. hobby : singing(hahaha, biar xmerdu pon) & reading (newspaper in BM)=)
7.favourite food: Nasi ayam n nasi dagang..

7 perkara menakutkan saya:

1. kehilangan family yang sgat disayangi....
2. tdak lagi dipercayai oleh rakan2..
3.terkena bencana spt tsunami yg dahsyat..nauzubillah
4. gagal dalam matlamat..(hrp2 dapat abiskn ngan cemerlang kat ip tek ni)
5. membuat persembahan...(abis sekotak tisu lap peluh)
6. tempat tinggi...(setakat nk baiki lampu blik tue boleh la..hahah)
7. lembuku kembali menghadap Ilahi...hehahaha

7 lagu buat masa skrg...
1. mahligaimu dari air mataku-lestari
2. sekelip mata kau berubah-lestari
3. permata buat isteri-kopratasa
4. cinta tiga segi- kristal
5.kau dipaksa ak terpaksa-ukays
5. epilog silam-haikal
6.menanti di barzarkh-far east
7.kekasihku di menara gading-ukays

(PERINGATAN:lagu2 jwang ni xmelambangkan diriku, OK..hehe)!!!!

7 perkara selalu sebut...
1. eh,
2.owh,
3, subhanallah=)
4. parok
5. lembu..haha
6. adik
7.jange bising gak

7 perkara yg amat bernilai...
1. of course lah ak ni seorang islam walaupun from Ghana..hahahha
2. ade family yng sangatlah menyayangiku.papa n mama yang selalu memberikan 'hadiah' iaitu pengalaman hdup mereka....hehehe
3.dikurniakan sahabat2 yang pndai melawak..so, ak boleh blaja..
3. laptop(COMPAQ).basikalku, jam tanganku, hpku.. kurelakan pemergianmu..hehehe
4. kad2 yang diberi oleh rakan2 or funny, frenship, religious sms...
5 lembu-lembuku(biarpun skunk ni mereka2 kna penyakit kuku dan mulut)...hehe
6. kucingku...lambang persahabatan..OREN
7.tawaran2 selepas spm...

7 pertama kali dalam hidup...

1. ditampar waktu form 1..(aih, ni pengawas punye sebab lah...)bercucuran air mataku..hahahaha
2. tdak mandi 2 hari (KRS Negeri kelantan, Pasir Mas)
3. brek kereta sampai terseret 4o meter tayar(xde la ak amek pita ukur utk ukur ni, agak2 je)...takut Allah je tahu(bersama harizal, k.we, syamimi, ziana)
4. bangun2 tido duk dalam tandas( FORM4 kat MRSM YTB)aih, jangan lah berguraw mcam ni wahai hantu..kotor seluar ak...)
5. disepak kaki mase men bola( Darjah 2) sampai setahun lebih terseliuh...malunye cz yang sepak tue perempuan..hahaha
6. berkayak( Form 4)....xsabar raasnye nak lagi...
7. luahan hatiku yang direject.sdih beb..hahahaha...ade hati!!!

Sunday, December 21, 2008

diriku yang lupe darjat.....

Assalamualaikum...ape yang nak tulis ni eh..???sume orang dah tido..kimie n mukhsin pon nampaknya seronok tido bergelimpangan kat depan tue...xthu ape nak tulis.

just want to share with myself n all of u about da world today especially our beloved 'islamic' country...ak sendiri pon dlu xpernah terpikir manusia kni mampu melampau sebegini rupa...tdak payah amek cth jauh....nk buat undang2 islam pon susah...macam2 alasan bagi...nak kate jahil xkan lah!!sorang2 tue dapat Ph.D UM, UKM, n xkurang OxFord (tue je yang ak kenal)..n yang ak paling sakit hati ble OM sendiri yang bantah benda2 yang dituntut mcam ni....cukup stakat ni bab ni...n ape yang ulama'perjuangkan selama ini bukan kerana ingin menurut arahan lembu yang bodoh, tapi kerana ingin menjunjung titah perintah Allah yang Maha Esa, raja sekalian alam....Subhanallah

tragedi Highland tower, Tsunami 2004, Kejadian Bukit Antarabngsa ,-harap2 ak yang dikurniakan akal ni tidak leka n mengerti bahwa semua tue tdak lain dan tidak bukan suatu amaran dari Allah kerna melihat hanyutNya manusia yang diiktiraf sebagai semulia-mulia makhluk di muka bumi ni pada hari ini....dan tdak mustahil bala tersebut terus berlaku malah yang lebih dahsyat daripda ape yang kite jangkakan..BngunlAh wahai insan.....!!!

Kenape Aku???
kadang2 ak terlalu berbangga dapat membeli seluar berjenama malangnya menampakkan aurat ,
tapi berbanggakah ak apabila seluar berjenama tersebut yang membakarku suatu hari kelak....!!!Astagfirullah......dan mungkin banyak lagi yang ak terlepas pandang....janji Allah: seandainya sebesar lubang jarum sahaja api neraka dijatuhkan di atas muka Bumi nescaya hancur berkecai muka bumi ini...dan semestinya kulit yang menyelaputi diriku pada hari ini xsedikitpon mampu menahan panasnye api neraka pada suatu hari nanti....nauzubillah!!

murtad di merata tempat, bencana tiada hentinya, zina ibarat berudu di parit, pertumpahan darah tidak tahu di mana penghujungnya, maksiat bermaharajelala, ulama ditindas dan diherdik, wanita dengan laungan persamaan haknya, lesbian n gay bersepah, dentuman muzik pusat hiburan tiada noktah, surau ibarat rumah usang...itupun tdak mampu lagi membuat kta sedar ini merupakan blasan menolak hukum Allah....dan merupakan tanda2 awal kiamat.....adakah kte mahu bertaubat disaat apabila terjaga dari tidur, matahari dilihat terbit dari barat n pusingan bumi ini berpusing ke arah berlwanan.... n yakinlah pada saat dan ketika itu pintu taubat dikunci rapat oleh Allah..renungkan ...!!!!

reNunGan BuaT DiDiey.....=)


Jangan Menjadikan Seseorang Itu Bola yang seRoNok DisePak dan DilamBung Kerana Akan Tibe Saat Dan KetikanyA aKu YanG aKan DijadIkan BolA YanG KiNi bukan Lagi Disepak dan Dilambung malAh diTerajang seRta DihUmban dalAm LubaNg YaNg BerlantaiKan Najis dan Duri... .
nauzubillah...thanks Fren..=)

2days at KeY Be Mal..

Org Kedah datang ke Klate...welcome to negeri Cik Ct wan Kembang...!!hehe, marah betol fani ble ak kate dia dah gemuk ..haha..org perempuan mmg fobia ngan gemuk eh>>???oppps..xpe..same2 kte kruskan balik...don't wory be epy..

plan punye plan, nasib bek lah menjadi...of course klntan ni mmang bnyak tempat utk dlwati...pengkalan kubor, rantau panjang, bachok beach(hehe) n
kwasn2 yg sewaktu dengannya...tapi dah mase xbagi laluan..so, xde lah lame bleh bawa fani jalan2...bersama paje, syamimi, k.we n hanif ketua klas....apapun, hrap2 ko gembira fani....walaupun cian kenderaan(kereta mini) yg terpaksa menampung beban2 yg sangat 'ringan'....terpaksa memecut di trafic light..hehe=)

second day...
1, 2, 3, 4.....
dah 4 kali ak rase xpergi 2 shbtku ni ajak.xsedap hati jgak....so, ari ni dah siap keje papa n mama suruh, terus menuju ke KB MAll sekali lagi...lina n sarah waiting...fuh2, memecutlah biarpun 40 km sejam.mama selalu berpesan kalau dah rase dtng semngt utk melajukan knderaan, ingatkan mama...so, perlahan2 je ak bwak....hehe..!!didiey dengar..baaazzz...janji ttap janji...blanje ak apa-apapun....amek adik ak,pok yan, n terus ke KB MAll..terpksalahlah lina(channggong gurlz) blanje jgak adik ak.ha2..xpe..saing2 xberkira sangat...elaun bnyak drpd ak!!

BUT,ari ni lebih lwat from kelmarin...kul 6 bru sampai umah...asar2!!!!n terlepas tugas utk mengambil rmput utk 2 orang sahbatku.lapar ke???.nanti ak akan bagi 'cekmet'(lbih krang 'chicken wedges' n snek plate kfc(special)) yg menjadi kesukaanku di kala petang menjelma...makan eh!!=)hahaha

to conclude it at all, 2 hari yng cukup menggembirakan....!!!=)

Thursday, December 18, 2008

hadis 40-Imam NawaWi~

hadis 1
" Dari Amirul Mukminin Umar Al-Khattab r.a katanya : " Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : - ' Hanyasanya amalan-amalan itu adalah ( bergantung ) kepada niat, dan hanyasanya bagi setiap manusia itu apa ( balasan ) yang diniatkannya. Maka barangsiapa yang berhijrah kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya itu adalah kepada Allah dan RasulNya. Dan barangsiapa yang berhijrah kerana dunia yang ingin ia memperolehinya atau kerana seorang perempuan yang ingin ia menikahinya, maka hijrahnya itu adalah atas apa yang ia berhijrah kerananya.'

hadis 2

Dari Umar Ibnul-Khattab r.a, katanya : Sedang kami duduk di dalam majlis bersama Rasulullah SAW pada suatu hari, tiba-tiba mucul di dalam majlis itu seorang laki-laki yang berpakaian serba putih, berambut terlalu hitam, tiada kesan bahawa ia seorang musafir, dan tiada antara kami yang mengenalinya, lalu duduk ia bersama Rasulullah SAW, dan ditemukan kedua lututnya dengan kedua lutut Rasulullah SAW serta diletakkan kedua tapak tangannya ke atas kedua paha Rasulullah SAW, lalu berkata : Sipemuda : Khabarkan aku tentang Islam ? Rasulullah : Islam, iaitu hendaklah mengucap syahadat - bahawa tiada Tuhan melainkan Allah Ta'ala dan bahawasanya Muhammad itu Rasulullah, dan hendaklah bersembahyang, mengeluarkan zakat, berpuasa pada bulan Ramadhan dan menunaikan haji ke Baitullah apabila berdaya ke sana. Sipemuda : Benar katamu. ( Berkata Umar r.a : Kami merasa hairan kepada tingkah laku sipemuda itu, dia yang bertanya dan dia pula yang mengiyakannya ) Sipemuda : Khabarkanlah kepada ku tentang Iman ? Rasulullah : Hendaklah engkau beriman kepada Allah, Malaikat-MalaikatNya, Kitab-KitabNya, Rasul-RasulNya, Hari Akhirat dan hendaklah engkau beriman kepada takdir Allah yang baikNya atau yang burukNya. Sipemuda : Benar katamu ! Khabarkanlah kepadaku tentang Ihsan ? Rasulullah : Hendaklah engkau menyembah Allah seolah-olah engkau melihatNya. Sekiranya engkau tidak dapat melihatNya sesungguhnya Allah sentiasa dapat melihat engkau. Sipemuda : Khabarkan padaku tentang hari kiamat ?. Rasulullah : Tiadalah orang yang ditanya itu lebih mengetahui dari orang yang bertanya. Sipemuda : Khabarkan padaku tentang tanda-tandanya ? Rasulullah : Apabila hamba perempuan melahirkan tuannya sendiri ; Apabila engkau melihat orang yang berkaki ayam, tidak berpakaian, pengembala kambing ( berbangga ) membina bangunan yang tinggi-tinggi. ( Kemudian beredar keluar sipemuda itu dari majlis tersebut ) : Rasulullah : Tahukan anda wahai Umar siapakah pemuda yang menyoal kau tadi ? Umar Al-Khattab : Allah dan RasulNya jua yang mengetahui. Rasulullah : Itulah Jibril a.s yang telah mendatangi aku untuk mengajarkan kamu pelajaran agama kamu.

Wednesday, December 17, 2008

selamat jalan...


smile always .....=)since I have chance to smile kerna akan tibe waktu dan ketikanya ak tidak lagi mampu utk tersenyum...hehe..berpujangga ckit..ha3

boboy dan emaknye sdah berlalu pergi meninggalkan rumahku...lumrah kehidupan..setiap pertemuan pasti akan diakhiri dengan perpisahan..hu3..tdak lagi hilang kepuasan hatiku melihat si emak meragut rmput2 di depan rumahku dan kelincahan BoBoy yang melompat2 di halaman rumahku, namun boboy telah dijual bersama ibunya...ak sendiri pon tdak thu bagaimana bnatang yg tidak punya akal dan fikiran(lembu2) mampu membuat hati ini kdang2 terasa sunyi apabila ketiadaan mereka...keagunganMu ya Allah..selamat menjalani kehidupan baru bersama tuanmu yang baru biarpun ak thu tuanmu itu tdak akan serajinku lagi.(yg ni realiti ditindih fantasi..hehehehe..)=)

kusimpan kenangan bersama BoBoy n emaknya...=)

Sunday, December 14, 2008

ganu kite...

















3 days in kt...hehehe..nce experience..sungguh dapat mngurangkan ketidaktentuan ak...di kala musim cuti ni.hehe..


last sekali ak mlawat KT mase ak form 4 ..owh 3 years ago..lame gak tue..tapi ble dah pergi kali ni., bnyak jgak perubahan kat bandaraya KT ni.hehe..apaon, janji ak utk sampai ke rumah ropi n din dah tercapai..eh, umah din xlagi..insya-Allah len kali..tapi at least da jumpe kat msjid kristal..n sambil2 call zati( si sengal!!) yg menyebabkan kredt adikku habis n sekaligus menyebabkan ak tpaksa menahan telinga utk mendengar cik CT wan kembang membebel...hehe..
giant, masjd terapung, muzium losong( lalu je), taman tamadun islam, adalah tmpat 2menarik yang sempat dilawati..hehe..sangat menyeronokkan.!!
tapi, ble dah balik ni, sume dah allergic ngan daging..kna hentikan dlu..semnggu duk makan daging je..harap2 xterus trauma ngan bntang kesukaanku ini..hahaha


video

Wednesday, December 10, 2008

andai dapat kuundurkan mase....AXL.

assalamualaikum n salam sejahtera buat kalian2 yang mengview blogku ini.lagu yg paling dmanati mase 2nd sem kat ip tek...ala, dah name lagu jwang2 trus mnat..hehe..nak buat mcm mane.dah ak punye telinga..)

bgun pagi td, ade satu msej in inbox..bukak2 ingat sape,my bestfen vv...hehe..mengatakan rindunye utk kembali ke alam persekolahan..hehe..xbleh la vv..kte kan dah bsar(tinggi).sya la..awak x..!!!hahaha.hmpir2 kul dua duk tgok gambar2 ag...aih, vv ni.orng da tdo r tyme 2.kte kan da nk jadi guru..eh, tapi driku sendiri pon kdang2 terpikir saat2 gembira selama 5 tahun di sekolah menengah..cikgu2 yang amat baik, saing2 yang luar biasanya melawak membuatkan 5 tahun tue drasakan bagai sejam..hahaha.hiperbola ni..Kalau Allah beri chance ak nak sehari ak dikembalikan ke alam persekolahan..!!xkire hari mane2 pon..jgn ari yng dirotan kerana tak menyiapkan homework sudaa....hehehe.teringat kembali tugas seorang pengawas kna jaga pagar bersama zakhier, loh n vv..haha.list the name of students who are late came 2 school..hehe.vv, walaupon perempuan sorang, tapi agresifnye cukup tnggi ...hahaha..sory..

apapun, janji tetap janji.vv..=)ingin menjadi guru yang mempunyai akhlak yang baik, rajin kerja n ikhlas dalam setiap kerja yng dilakukan ttap di hati...thank for being my bestfrn, vv..dah hmpir masuk tahun ke-8 our Frenship kte..hehe..so, peliharala ia.

F.R.A.N.C.E

Tuesday, December 9, 2008

bcz of u,boboy...

pagi ni pagi2 ag dah pi makan kedai kopi..hehehe
..hobi 2 sejak secondary school ag..hehehe.mungkin berasal daripada papaku..hehehe(just kidding)

pas2 balik umah tros tido balik..bangun2 da 9.30a.m..i'have my own plan dis morning...bsuh motor.hehe..sedang asyik2 basuh motor, ak terdengar laungan jranku yang sentiasa bercakap dalam kelansingan bunyi yng sangatlah tinggi..cube mendekati die n dah kna marah cz boboy dah menunjukkan khebatanye n da start nak tnjuk tring dengan menguis2 kakinya dan memakan kebun sayor Mak Teh Che Yam..hehehe..patot la marah bagai nak gempa bumi kat Bachok ni..hehe

Okey, ak akan cdangkan ke Majlis Tertinggi penternak lembu keluarga Cg. Fikri n Cg Saloma utk mendapat kelulusan supaya menambat boboy..kerana die sdahpon remaja..zaman kanak2 da berakhir..siaplah mung BoBoy...hehehehaha

Monday, December 8, 2008

bace sebagai renungan ...

Wanita Solehah Idaman Mujahidwww.iLuvislam.comnurinaqistinaEditor: everjihad
"Indahnya kalammu wanita solehah yang berjuang disisi mujahid soleh....Seindah-indah perhiasan dunia adalah wanita yang solehah...”Kumulakan warkah ini dengan bait indah yang ditinggalkan Rasulullah saw kepada seisi alam. Wanita solehah! Idaman semua muslimin di alam maya ini. Alhamdulillah, itulah anjuran Islam yang kita cintai, pilihlah wanita yang mampu menyejukkan pandanganmu dan juga baitul muslim yang bakal dibina tika sampai saat itu, insyaAllah.
”Dinikahi seorang wanita itu kerana empat perkara hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka pilihlah hal keagamaannya, maka beruntunglah kedua-dua tanganmu..”Wanita solehah idaman mujahid soleh yang malunya menjadi perisai dirinya, yang zikirnya menjadi penawar dirinya; tak gentar di acah mehnah duniawi kerana dia rindukan wangian syurgawi, dia berpegang pada janji yang terpatri di lubuk hati. Telah dinukilkan panduan sepanjang zaman, itulah lirikan utama buatmu memilih calon isteri. Tiap baris itu telah menjadi hafalanku sejak aku mengenali dunia baligh ini.Jika harta yang kau idamkan, ketahuilah diriku tidak punya apa-apa harta di dunia ini melainkan ilmu agama yang telah dititipkan buatku oleh mama dan abah. Tiada harta untuk kupersembahkan, hanya ketenangan yang mampu aku sediakan buatmu kerana aku pernah terbaca kata-kata ...
"Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikannya di antaramu rasa kasih dan sayang.¨ (Rum: 21)Jika keturunan yang mulia itu yang kau dambakan, ketahuilah jua aku di bawah pengawasan Allah sebagai penjaga mutlak diriku. Aku adalah keturunan mulia, ayahanda Nabi Adam as dan bonda Hawa a.s, sama seperti mu.
”... maka bertawakkallah kepada Allah, sesungguhnya Allah mengasihi orang yang bertawakal kepadaNya. Jika Allah menolong kamu maka, tiada seseorangpun yang boleh menghalang kamu, dan jika ia mengecewakan kamu, maka siapakah yang dapat menolong kamu sesudah Allah (menetapkan demikian) ? dan ingatlah kepada Allah jualah hendaknya orang yang beriman itu berserah diri...” (Ali Imran : 159-160)Kecantikan, itulah pandangan pertama setiap insan. Malah aku meyakini bahawa kau juga tidak terlepas seperti insan yang lain. Ketahuilah, jika kecantikan itu yang kau inginkan daripada diriku, kau telah tersalah langkah. Tiada kecantikan yang tidak terbanding untuk kupertontonkan padamu. Telah aku hijabkan kecantikan diriku ini dengan amalan ketaatankepada tuntutan agama yang kucintai. Kau hanya membuang masa jika kau menginginkan kecantikan lahiriah semata-mata. Aku memerlukan engkau untuk bersama-samaku menegakkan dakwah islamiyyah ini, dan aku merelakan diri ini menjadi penolongmu untuk membangunkan sebuah markas dakwah dan tarbiyyah ke arah jihad hambaNya kepada Penciptanya yang agung. Pendirianku...pernikahanku akan ku jadikan medan pencarian ilmu agama sebagai risalah demi meneruskan perjuangan Islam. Aku masih kekurangan ilmu agama, tetapi berbekalkan ilmu agama yang telah dibekalkan ini. Aku ingin menjadi isteri yang sentiasa mendapat keredhaan Allah dan suamiku untuk memudahkan aku membentuk usrah muslim antara aku, suamiku dan anak-anak untuk dibaiahkan dengan ketaatan kepada Allah Yang Maha Esa. Aku bercita-cita bergelar pendamping solehah, seperti mana yang dijanjikan Rasul,
" Semoga Allah memberi rahmat kurnia kepada lelaki yang bangun di tengah malam lalu dia sembahyang dan membangunkan isterinya, maka sekiranya enggan juga bangun untuk bersembahyang, dia merenjiskan air ke mukanya. Semoga Allah memberi rahmat kurnia kepada wanita yang bangun di tengah malam lalu bersembahyang dan membangunkan suaminya. Maka jika dia enggan, dia merenjiskan air kemukanya."(Riwayat Abu Daud dengan Isnad yang sahih)Renungilah FirmanNya ini, lalu kau akan tahu hakikat diriku dan dirimu dipertemukan oleh Allah atas namanya pertemuan.
“Hai sekalian manusia, bertakwalah kepada Tuhanmu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu, dan daripadanya Allah menciptakan isterinya; dan daripada keduanya Allah memperkembangbiakkan lelaki dan perempuan yang banyak. Dan bertakwalah kepada Allah yang dengan (mempergunakan) namaNya kamu saling meminta satu sama lain, dan (peliharalah) hubungan silaturrahim. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasi kamu.”(An Nisaa’ : 1) " Kaum lelaki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (wanita), dan kerana mereka (lelaki) telah menafkahkan sebahagian dari harta mereka".(An-Nissa':34)Membenarkan seperti apa yang telah Dia katakan dalam QalamNya yang mulia. Aku meyakini bahawa engkau adalah pemimpin untukku. Jadikanlah suatu pernikahan itu sebagai asas pembangunan iman dan bukannya untuk memuaskan bisikan syaitan yang menjadikan ikatan pernikahan sebagai tunjang nafsu semata-mata. Moga diriku dan dirimu sentiasa didampingi kerahmatan dan keredhaanNya. Lakukanlah tanggungjawabmu itu dengan syura kesabaran, qanaah ketabahan moga kita akan menjadi salah satu daripada jemaah saf menuju ke syurga insyaAllah.Aku tidak menginginkan hantaran bersusun, mas kahwin yang hanya akan menyebabkan hatiku buta dalam menilai erti kita dipertemukan oleh Allah atas dasar agama. Cukuplah seandainya, maharku sebuah Qalam Mulia, Al-Quran, dan hadis-hadis Nabawi kerana aku meyakini bahawa Qalam itu mampu memimpin rumahtanggaku dalam meraih keredhaanNya bukan kekayaan dunia yang bersifat sementara. Jua tidak ternilai harga maruah diriku untuk dibanding dengan nilai wang ringgit atau nilai duniawi. Selaras jua dengan hadis Nabi, aku mahu jadi wanita yang punya barokah.
“Seorang wanita yang penuh barakah dan mendapat anugerah Allah adalah yang maharnya murah, mudah menikahinya, dan akhlaknya baik. Sebaliknya, wanita yang celaka adalah yang mahal maharnya, sulit menikahinya, dan buruk akhlaknya” Bantulah aku dalam menjayakan agama Allah, kerana ia adalah laluan untuk aku menyempurnakan separuh daripada agamaku, insyaAllah. Akhlakmu yang terdidik indah oleh ibu bapa dan orang sekelilingmu, itulah yang aku harapkan daripada kekayaan duniawi yang kau sediakan.Tidak lagi wujud keborosan dan kebakhilan kerana semuanya berada di dalam udara Qana'ah (berpuas hati dengan apa yang ada), redha dan yakin bahawa dunia ini bukanlah negara Janatunna'im. Lihatlah rumahtangga Rasulullah s.a.w kadang-kadang berlalu sebulan demi sebulan, pernah dapurnya tidak berasap kerana tidak ada bahan makanan yang dapat dimasak. Walaupun demikian susahnya, rumahtangga Rasulullah s.a.w tetap menjadi rumahtangga yang paling bahagia yang tidak ada tolok bandingnya hingga ke hari ini.
.::. Ya Allah, gembirakan kami dengan redhaMu.::.


P/S: Dpetik luvislam...

to make my bLoG...cooL....








tnduk memohon drpdaMu ya Allah



makan bersama di rumah ijat


jeram pasu di kala air terjun mengganas

bermula pada malam 9 zulhijjah tue...thanks 4 ziana 4ward msej wak2 pncak bagi umat islam di padang arafah utk menunaikan ibadat wukuf tue.antara saat yang paling dimakbulkan doa oleh Allah S.W.T..

-hanya mengharapkan dosaku selama ini diampukan oleh Allah..
-ampunkan dosa kedua ibu bapaku
-ampunkan dosa saudara2 kndungku
-ampunkan dosa semua muslimim dan muslimat

- dikurniakan petunjuk dan tdak dipesongkan hati serta ditingkatkan iman...

-sentiasa dikurniakan semngat utk prjuangkan agamaMu ya Allah...

-dikurniakan kejyaan di dunia dan akhirat

- pohon kejyaan abangku yang kni berada jauh di Ireland, kejyaan adikku yang akan terima results hujung thun ni...n kejayaan adik beradik yang len..

-kekalkan kebhgiaan keluarga kami ya Allah(sngat mengharapkan kebhagiaan kerana ia anugerah dariMu ya Allah) ..

-kurniakan kesihatan dan kebahagiaan buat semua kami ;terutamanya ibu bapa kami ya Allah..

-dmrahkan rezeki...

-kekalkan persaudaraan dan persahabatnku dengan tman2 yang bnyak membantuku selama 19 tahun ak hdup dmuka bumiMU

-n last sekali diberi kemudahan dalam mencari calon teman hidup=)hehe..lama lagi ni..jgan marah papa n mama
apapun, hambaMu ini merasakan bertapa nikmatMU melebihi dari apa yang kuharapkan...ak sujud memanjatkan setinggi-tinggi kesyukuran buatMU ya Allah..=)

Saturday, December 6, 2008

dlu len skrang len...=)

berjumpe lagi kte di arena membblog ni..
hehehe/...rasenye i don't knw ape sebenarnye yg ak nak tulis ni..tapi esk dah nak sambut Hari Raya KOrban 1429 ...moga2 dengan kekuasaan MU ya Allah berilah kekuatan kpda seluruj umat Islam yng menerima jemputan ke rumahMU..insya-Allah..

n esk sekali lagi ari raye ni angoh tdak berada di umah...huhuhu...terdetik kadang2 rase dihati nk jumpe n nk beraya bersama mcam dlu2...bersalam-salaman n bermaaf-maafan..n tahun ni rasnye dah xde masalah utk songkok...kalau ade pon, xleh gi juga ke pekan jelawat...cz mama tak bagi...nanti accident ag..hehe..just in memoy,,..b;e ditanya papa kenape motornye nampak kesan pecah, mulalah mencari alsan yang terus terang menipu..hehe..mintak maaf buat papa n mama...

k pagi ni ada program tersendiri..klinik bachok...mok(nenek), pok yan, azam,akan menerima rawatan..hehe.k salam...

Thursday, December 4, 2008

KnGn SilaM BertNdang...

Abah husin.....

ak sendiri pon sdah melupai nama datuk saudaraku ini...maybe because of distance n i'm still a child when papa n mama bring me to his house , Pahang...i'm just around 4 years old cam2 rasenye...ntah lah ak sndiri pon xingat...mama n papa bgthu 'abah' ni bnyak berjasa pada kite..ak sdkit memahami tapi mgkin xdapat merasai bagaimana rasanya terhutang budi papa n mama ngan die especially mase mereka mengajar kat CliffoRd, Kula Lipis...hehehe..harap2 ak dapat memahami walaupun ak thu ak xkan dapat memahami...=)

apapun, thanks a lot for him n semoga Allah sentiasa meredhai beliau walaupun dimana saje berada...b4 this, he lives in Pahang for 50 years...n now, move to BaChok...beloved district..semoga epi dcni...huhuhuh

Monday, December 1, 2008

Kelekaan terus memeluk erat....


Dirwayatkan daripada Abu Hurairah R.A Rasulullah S.A.W bersabda...


Seandainya manusia tahu apa yang ada dalam seruan azan dan saf pertama, lalu mereka tidak mendapatkan cara selain undian, nescaya mereka akan mengadakan undian...seandainya mereka tahu apa yang ada dalam tahjir( bergegas melaksanakan solat), nescaya mereka akan berlumba-lumba melakukannya. Dan seandainya mereka tahu apa yang ada dalam solat Isya' dan Suboh, nescaya mereka akan mendatangi keduanya meskipun dalam keadaan merangkak....

(diriwayatkan oleh Al-Bukhari)

Saturday, November 29, 2008

He always with us...


Apabila semuanya serba tidak kena, dan kita tidak tahu apa lagi yg hendak dibuat,ingatlah..
kita masih boleh bersandar kpd Dia Yang Maha Mengasih
Apabila hidup dselubungi kegelapan,semuanya silap ,carilah sinar itu dari Dia Yang Memberi Cahaya

Apabila dibelenggu masalah sedangkan tiada sesiapa pun yang mahu mengambil kisah,ingatlah pada Dia yg tidak pernah melukakan hatimu. Dia Yang Maha Adil
Apabila hati terluka dan kesakitan itu menumbangkan kudratmu, jangan berputus asa kerana Dia melihat segala-galanya..

Apabila lemah tidak bermaya sedangkan perjalanan masih jauh perlu diharungi,carilah kekuatan itu dari Yang Maha Perkasa

Apabila hidup ini dirasakn seperti beban, segala-galanya goyah, bangunkan semula kota semangat itu dengan keyakinan bahawa itu adalah iradat-Nya..

Apabila jalan di depan digelapi kelam mendung sedangkan tiada sesiapa di sisi sudi menemanimu, carilah jalan lurus itu dari Dia,yang menjadi satu-satunya panduan hidup

Apabila semua orang di sekeliling tidak mahu mendengar suara dan keluhanmu,jangan kecewa kerana Dia Maha Mendengar

Apabila miskin dan papa,kita terperangkap dalam kesempitan,ingatlah kepada Dia Yang Maha Kaya..

Apabila kita dalam kedukaan sedangkan tiada tempat untuk melarikan diri,mengadulah kepada Dia Yang Maha Esa

Apabila keseorangan dan kedukaan itu seperti tiada penghujungnya,serahkan dirimu kepada Dia..satu-satunya tempat yang boleh digantungkan harapan nyata.

Apabila parut lukamu dicederakan lagi,hatimu dicakari kebimbangan,ingatlah bahawa Dia sentiasa bersama orang-orang yang sabar!

dedikasikan khas:


1. khas buat MAMA tercinta...kegagalan bukan bermaksud kegagalan buat selama-lamanya...anakmu sentiasa disisi di saat susah mahupun snang...so,jgn dipikirkan sangat,....insya-Allah hambaNya yg sabar pasti akan menemui sinar kejayaan..



2. zati sahabatku si sengal....!!!hehehe..just bagi kate2 semngat..jgn plak kau pergi tdo kat ats jalan raya bangi tue.xde setiausaha ss.. Allah mengetahui sedang kamu tdak mengetahui apa tersirat di sebalik 2..k sengal!!

Wednesday, November 26, 2008

pasir pekan in memory=)

bachokmate....=)
i'm da monitor..

paje smart sokmo bunga dikelilingi kmbang2 busuk..hahaha
atuk bersama dua cucunye, syamimi n k.we

anugerah pemain alat music terbaik peringkat bachok...


at da last day..terima kasih cikgu!!!

restoran herba, pasir puteh



bersama body builder, p.puteh.hahaha




muka2 kelaparan



salahudin tok joro....



mampukah dikir barat ditubuhkan di maktab teknik??!!







jalan2 di petang hari..





harizal smart




walaupon berusia, tapi angin tinggi.....=)





sesi latihan



tesco kota bharu..anugerah escalator terpanjang di malaysia




pemain gong antarabangsa...hehehe




bersama anak2 orang asli




bowling....



23 .11.08-29.11.2008

bertolak from umah pagi 23 tue...nek kete perlahan je..hujan terlalulah lebat..kak we follow je sampai la umah paje n berkumpul trus ke pasir pekan..





kekuatan anggota seramai 8 teruna lelaki( mat anih, atok nik, paje , syah, harizal, wan naziri, salahuddin n 3 anak dara (k.we, syamimi, n ziana)...hehehe..berkamponglah kami di pasir pekan selama seminggu..biar hujan selebat manapon, if prot tue berbunyi, jom2, penohkan kete kte gi refill prot tue dlu...he3..of course la syamimi menjadi juara bab2 ni....hahahha



lthan from 9 am-12 pm..lpas tue, duduk je dalam blik terperap melihat gelagat anak2 org asli yang ak sendiri pon rase pening n kdang2 nk marah cz azan2 pon xreti nk senyap...tapi, xleh marah sangat..merekakan ada lesen bsar yang dlu pon kte pernah ade iaitu CHILDREN license!!! name yang selalu dilaungkan oleh guru mereka kerana degil ialah zulizi..n one more QASEM!!!hahaha..mmang orang nama Qasem ni tuannya agak brutal ckit walaupon di mana saje berada...


cikgu yg mengajar kami pula sngatlah melucukan..Cg Ghani...xsuke marah2 tapi kdang2 tue kna perli jugak....xpe lah..dh name nk pi menuntut!!pemain2 gedombak;ak, tsn, kak we, syamimi, n ziana...kesi ;slahudin besi gong; atok nik, geduk; mat anih harizal gendang; paje canang; wan naziri...hehe..



apapon, ni masih blom berakhir ade 2 hari ag....apapon , ak sangatlah hepy n sekurang-kurangnye dapat bljar sesuatu yang atuk nik pernah bgthu die pernah men 215 tahun dlu.die xnak anak cucu die lupe bnda2 cam2.hahaha..jange mrah nik!!!
29 .11.2008
dah abis kursus permainan muzik tradisonal...jutaan penghargaan buat cikgu ghani ..sekeluarga...moga2 permainan ini tetap dapat dwarisi sampai ke anak cucu(kata2 nik)..hahaha..selamat jalan buat harizal, tsn n wan tok batin.,,,,hahaha..ada mase dan panang umur silalah dtang jalan2 kat negeri Cik Siti Wan Kembang ni.'ak sebenarnye syang kat saing2..xleh lama2 ni bercakap ni..nk menangis..sob..sob..sob'(petikan kata2 salahudin).so nama kumpulan permainan music tradisonal ni sob..sob..sob dengan mendapat persetujuan daripada pn munirah!!!hahahah.k ChoWwwwwww...

Tuesday, November 18, 2008

kimie.....


ari ni dah la pagi2 ag dah kena denda kimie...ak disuruh oleh mama utk menambat kimie di padang yang rumputnye ckit je..sebagai balsan suke membazirakan makanan...!!!mmang berkesan kaedah mama..congratulation...!!akibatnye ini yang terjadi..hehehe..pada malamnye, kimie telah bertindak balas
& mngambil kesempatan ke atas kelekaanku utk tdk menambatnye dengan mengganaz lebih dahsyat dengan memakan rumput dalam kereta...bru tahu mg kimie utk menghargai pemberian orang....hehe..apa yang ak mengarut ni...apapon, ni laaaa pengalaman yang aakan membuatkan cutiku 2 bulan tdk dihasbikan begi2 shaja....insya-Allah



RahmatMu sentiasa disampingku...

adikku perempuan sorang.he3...
gift from fani, faz, n syamimi....

terdetik dalam ati keciku pada hari ni....!!bertapa bnyaknya nikmat yang telah dikurniakan oleh Allah, pemilik alam semesta ni kepada diriku dan keluargaku secara umumnye...moga2 Allah tidak sekalipon membiarkan hambaNya ini hanyut dalam kelekaan dunia, bergelumang dengan maksiat ntah di mana penghujungnya...
kupanjatkan setinggi kesyukuran ke hadrat Ilahi sekali lagi ats kejayaan adikku, Cik Ct Wan Kembang, yang xmungkin tercapai tanpa sifat pemurahMu ya Allah..tahniah buat ct yang berjaya mengharungi dugaan utk menempuhi UPSR..apapon, ini baru permulaan kepada cabaran yang jauh lebih perit dan lebih pedih...apapon, abangmu yang baik ni akan sentiasa memberi sokongan..hehehe.xdilupai penghargaan yang xterucap dengan kata2 buat papa n mama yang xkenal erti penat lelah dalam mendidik kami semua.. .Thanks also to all my fren especially yang bersusah payah bagi adiah buat adikku yang chat ni.:Fani sengal, Cobra, Syamimi C-Hat.hehe..cHow..!!










Sunday, November 16, 2008

gud luck my bestfren, alya....!!

8.40 malam ( Ahad)


math lab, macro , tech lab, ak pon xreti sangat nak sebut subjek2 tue..tapi ak dapat byangkan susahnye subjek2 tue..bangga ad saing mnruskan pelajaran dalam sebjek2 yang btol2 menghilangkan mnat ak utk blaja mase spm dlu.i mean subjek sains.hahaha..n kna ingat blajar ni mana ada yang senang...!!kadang2 usaha sungguh kuat tapi bila dapat results kecewa gop...dugaan Allah utk manusia yang bergelar hambaNya....

so, don't stres n always be epy,,...!!BUT, u should know that i'm always proud wth u, cz walaupun se-stres manapon mg, tapi stil makan bnyak!!hahaha..ak n olen(kucing yg mg beri tue) akan sentiasa doakan kejayaan mg....hehe..selamat menduduki exam..gud luck ..Allah akan tertunggu-tunggu sesiapa shaja hambaNya yang berdoa memhohon kepadaNya.so,berdoalah selalu .jgn sedih2 ag..hehe...k salam..!!

Saturday, November 15, 2008

Epy, Oliday....!!!!

xdapat diucap ngan kate2..snagat lah gembira
biasenye cuti ni mmang conpem abis kejap je...
ak xpernah boring duk umah kerana ak ada family terchenta n shabat2 kesayangan ku yang selalu memanggilku utk meminta dedak- dedak tue ape???ianya merupakan secret recipe bagi shabatku itu....stop!!don't ask anymore...

apapon, kegerunan utk menerima kptusan exam final sem 3 terus menyelubungi hatiku....Ya Allah, berilah ketenangan dan kekuatan kpadaku utk menerima keputusan tersebut..biarpon, keptusan tersebut sukar utk diterima..insya-Allah!!

trip malam ni bersama lbih krang 13 sek2 klate aip teknik..ak, paje, anih, chonk, kak we, syamimi, ain, ziana, adik ak, seli, ropi, slahuddin besi..insya-aLLAH SLAMAT...=)

Thursday, November 13, 2008

Berakhirnye Sem 3...

maaf zahir batin....
solat tiang agama




merempit ke umah dira



bowling d endah parade









ak, fani sengal, cobra, zaya, n si raja lawak wan....













pusat sains-mat ani smart, shark, kgmate, cob, dira




Assalamualaikum w.b.r

sem 1, sem 2, sem 3,sedar xsedar dh setahun setengah ak kat IP Tek, KL....biarpon agak tersasar daripda cita2 ak yang sebnar..hehe,...WALAUBAGAIMANAPUN, btol cakap orang tua2..pilihan parents adalah yang terbaik..ak memnajatkan setinggi kesyukuran pada Ilahi.

Sem 3 yang penuh dengan kenangan...
monitor-Muhd Hanif b Mustapha..hehe.ketua kelas yang terhebat sepanjang ketiga2 sem..dan memang diakui oleh mantan2 nye termasuklah ak ngan wan.hahaha..ye r..tgok sape setiausaha,...jgn marah nih..!!kdang2 stres tue biase la..sebab ak pernah rase benda tue..so, lepas ni sekali lagi akan berlaku peralihan kuasa dalam kleas math..hehehe..bersedia zaki, arep,ziham, ropi, qasem,NO EXCUSEhehe
Asistance:Fazliana bT MAnsur...
sangatlah epy ko ni cob...stres2 pon mnat ko tue dalam berlakon tdak pernah pudar.-ROSSA.hehe...merupakan rakan gengster ku di maktab...sengal die ak rase kalau dikumpulkan dalam lori tangki mnyak pon xmampu angkut ag...apapon, tahniah ko cob..ak nak cadangkan ko n hanif ni dikekalkan sebagai ketua n assitance cob!!

Raja LAwak...-wan
mmang kau ni wan ak xthu laaa nak kate ape..kau punye kelebihan dalam melawak tue sangatlah hebat..!!tue sebab ak rase mak ayah kau xsuke sangat kau balik umah..serabutkan otak die je..!!walau berapa banyak pon gf kau, ak ttap sokong kau..eeh, xsokong..sebab kau gak marah kalau bdak2 ni permainkan perasaan perempuan..hahahahah.n satu ag,.ak tahu kau sampai nk menangis ari tue ble xdapat anugerah bilik tercantik....tapi ak yakin sem dpan kau akan berusaha ke arah itu n akau akan dapat.n ak rase fungsi blik kau sebagai pawagam geng2 kte akan dikekalkan kontraknye....hehehe...satu ag, jgn duk terikut sangat dengan cara bercakap rumate kau tue nik yang sememangnye sakastik n terikut2 dengan gaya bercakap die 112 tahun dulu.jngan marah nik!!.okey..jaga diri baik2 cuti ni..kalau orang mesej tolong balas okey...!!!!

Buat Ak Tersenyum-Sheila on 7

chance ni nk wish thank a lot buat rakan2 di cni...BOYZ;din , ropi, ziham, qasem, arep, wan, hanif , zaki, , mat nor, wan naziri, salahuddin, paje, nik,harizal, hasnan, chonk, bob , tsn, .GulZ; Kak We, Syamimi, Zati , Cobra, Fani sengal, Raihan ,Ana, Sueraya, Nik, Nabila,K.Zura, afah , Zue... ad mase panjang umur kte jumpa sem depan..hehe..SELAMAT BERCUTI boh!!

k setakat ni dlu coretan utk sem 3..minta maaf kalau ada clap n jangan lupe bagthu ak kalau ak ad hutang sume.bagthu mulot bleh, or sms, or fs.if fs jangan r post comment, hantar msej r..malu gak ak!!hehehe..k asslamualaikum

P/S -Bas Sani menunggu kami malam esok..