Pages

Sunday, January 15, 2012

Ujian semakin mendekatkan kepadaNya

Sesi pengajian 2012 sudah bermula sudah hampir dua minggu. Setiap permulaan pasti ada pengakhirannya dan hati berasa begitu bersyukur berjaya berada di tahun akhir dan mengharapkan redha Ilahi serta doa yang sememangnya daripada ayah dan ibuku untuk menghabiskan pengajian untuk bergelar seorang ‘muallim’ ini.

Seperti juga tahun lalu, tahun ini kegusaran hati terbit di hati dek ujian menimpa di awal tahun. Cuma bezanya tahun ini bukan terjadi kepadaku. Bersangka baik pada Allah tanpa kita mempersoalkan apa natijahnya kita yang dipilih. Kalau direnungkan, ujian yang yang dikurniakan kepada kita tidak lain dan tidak bukan kerana dipilih olehNya untuk menghadapinya dan belajar bagaimana melaluinya dengan hati yang sentiasa berharap pada rahmat Allah. Kadang-kadang perkataan sabar mudah kita zahirkan kepada insan sekeliling tanpa kita ada kekuatan untuk menghadapinya pada hakikkatnya. Lantas, Allah tarbiah kita dengan mentaqdirkan kita sendiri yang berada dalam sakitnya ujian tersebut.

Ya’ Allah, permudahkannya dalam setiap urusannya, jauhkan perasaan resah dalam dirinya dan letakkanlah keyakinan terhadap segala keputusan yang diambil....amin.....

0 comments: