Pages

Thursday, November 3, 2011

ILMU

Kesyukuran dilafazkan dengan ucapan 'ALHAMDULILLAH' kerana sudah pun tiba di rumah dan akan bercuti selama beberapa hari. Syukur jua yang tak terhingga kerana dapat bersama-sama keluarga untuk sama-sama menyambut kedatangan peringatan hari pengorbanan Nabi Ismail oleh ayahandanya, Nabi Ibrahim( dengan izinMu ).

Diari ringkasku pada kali ini akan mencatat mengenai cara dan kaedah kita untuk menyelesaikan setiap apa yang berlaku dalam kehidupan seharian. Dan pada diriku yang masih cetek ilmu ini, kaedah dan cara itulah sebenarnya ilmu yang ada dalam diri kita pada ketika dan saat ini. Sabda Rasulullah: Menuntut ilmu itu adalah WAJIB bagi setiap orang yang beragama Islam.

Bagaimana kita tahu, ilmu yang berharga itu tidak dapat diperolehi dengan cara yang mudah. Lihat sahajalah imam mazhab kita, Imam Syafi'i merantau jauh berpisah daripada ibunya walaupun masih di usia 7 tahun sudah merantau ke luar negara untuk mencari ilmu.

Lihat pula pada Imam Ahmad b Hanbal.Seseorang pernah berkata kepadanya: “Sampai bilakah engkau hendak menuntut ilmu? Padahal engkau sudah mencapai darjat paling tinggi dan engkau telah menjadi imam bagi seluruh umat Islam? Imam Ibnu Hanbal menjawab: “Aku menuntut ilmu dari hujung dunia hingga ke pintu kubur.”

Pada masa yang sama, Allah janjikan kepada hambaNya yang memiliki ilmu itu peningkatan darjat disisi Allah. dan padaku, seseorang yang arif tentang sebarang ilmu terutamanya ilmu berkaitan agama, mesti amanah dengan dirinya sendiri dan orang lain. Seseorang yang menjawab sesuatu persoalan agama yang diajukan kepadanya walaupun sebenarnya dia tidak tahu mengetahui perkara tersebut, akan dilaknat oleh Allah biarpun jawapan yang diberikannya adalah betul. Begitu tinggi nilai sesuatu ilmu disisi Allah.

Sekadar itu sahaja, Perjuangan menuntut ilmu tidak seharusnya berhenti untuk diri ini dan insyaALLAH ke hujung nyawa dan moga2 Allah tidak mematikan terlalu awal golongan ulama muktabar sekaligus memberi petanda bahawa dunia hampir menuju kiamat....=)

0 comments: