Pages

Wednesday, November 2, 2011

janji Allah itu pasti=)

Alhamdulillah.Allah masih memberikan kesempatan kepada diriku untuk terus
bernafas, beribadat dan masih memberi peluang untuk hambaNYA ini melaksanakan amanah-amanah yang masih banyak belum diselesaikan sebagai seorang hamba, anak, sahabat, jiran dan banyak lagi.

Apapun, sebagai seorang hamba ini seharusnya meneruskan tekad dan iltizam di hati untuk terus setiap kesilapan yang pernah kita lakukan. Usah terlampau membandingkan diri dengan orang lain, sebaliknya lakukanlah perubahan itu dengan niat yang lahir daripada hati sendiri tanpa ada rasa ingin menunjuk-nunjuk kepada insan lain.

Allah itu maha mengetahui dan maha adil. Surat cinta(Al-Quran) daripada Allah sering mengingatkan bahawa jangan kita menyukai, menyayangi, mengasihi sesuatu dengan terlebih-lebih, barangkali sesuatu itu adalah tidak baik untuk kita. Sebagai seorang hamba, mulakan melakukan yang terbaik bermula daripada diri kita sendiri dan insyaAllah Allah mengurniakan yang terbaik dalam setiap apapun yang kita inginkan.

Kuliah daripada seorang ustaz menceritakan bagaimana nabi Allah, Musa a.s dihanyutkan ke dalam Sg Nil yang begitu besar dan deras arusnya oleh ibunya. Hati ibu mana yang sanggup menhanyutkan anaknya seolah-olah membunuh anak sendiri. Tetapi disebabkan menerima arahan daripada Allah dan yakin tentang kekuasaanNya, dia dengan berat hati menhanyutkan Nabi Musa. Tidak lama kemudian, pihak istana Firaun memanggilnya untuk menjadi ibu susuan tanpa mengetaui itulah ibu Nabi Msua yang sebenar.

ke tahap itulah keyakinan kita kepadaNya yang sentiasa ada bersama kita. Wallahu'allam

0 comments: